Hírek

110 évvel ezelőtt, 1910 október 30-án hunyt el Jean Henry Dunant svájci üzletember

2020.11.03.

Dunant, a Vöröskereszt és Vörösfélhold alapítója, egy itáliai üzleti útján éppen azon a napon érkezett Castiglione delle Stiverébe, mialatt a város közelében vívták a solferinoi csatát. Amikor a város megtelt sebesültekkel és kiderült, hogy az orvosi ellátás nem kielégítő, mi sem volt természetesebb Dunant számára, mint hogy segélycsapatok szervezésével igyekezett enyhíteni a szenvedést. E cselekedete gyökeresen megváltoztatta az életét.

Sokan lelkesen magukévá tették kezdeményezését, hogy gyakorlott önkéntesekből egyesületek alakuljanak minden országban a sebesültek ápolására. Nagy érdeklődést keltett az a javaslata is, hogy nemzetközi egyezményekkel szabályozzák a sebesültek jobb, emberibb ellátását. Dunant sok európai fővárosba ellátogatott. Minden ajtó megnyílt előtte, sok befolyásos személlyel tárgyalt, közismert emberré vált. Aktivitása 1863-ban és 64-ben érte el a tetőpontot. Alapító tagja volt a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC), valamint ő volt a kezdeményezője annak a nemzetközi értekezletnek, ahol elfogadták az I. Genfi Egyezményt. Javaslatára fokozódtak a humanitárius szervezkedések, bizottságok alakultak, konferenciákat tartottak, és miközben kezdtek valóra válni a kezdeményezései, azalatt ő maga fokozatosan félreállt és átadta helyét a gyakorlati embereknek. 1865-66-ben mind kisebb szerepet vállalt abban a mozgalomban, amelyet ő hívott életre.
Dunant az ezt követő évtizedekben a nyilvánosságtól visszavonultan élt és az üzleti vállalkozásait is feladta. A Nobel-díj bizottság 1901-ben neki ítélte az első Nobel Békedíjat.
1910. október 30-án, vasárnap hunyt el egy kis svájci városban, Heidenben, a hegyek közt, azoknak az embereknek a körében, akiknél barátságra, biztonságra és békére talált.
A közelgő Mindenszentek és Halottak napja kapcsán mi az alapítónkra is emlékezünk. Idén ősszel elindítottuk a "Dunant nyomában - Áldozatkészen a Magyar Vöröskeresztért" című sorozatunkat, melyben olyan munkatársakat és önkénteseket mutatunk be, akik sokat tesznek embertársaikért.