Hírek

140 éves a Magyar Vöröskereszt

2021.09.29.

Jeles évfordulót ünnepelt a Magyar Vöröskereszt Lakiteleken

A Magyar Vöröskereszt alapításának 140. évfordulója és a Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom világnapja alkalmából tartott megyei szintű ünnepséget a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezete szeptember 8.-án, szerdán Lakiteleken, a Hungarikum Liget Kölcsey Házában. A nagy számú jelenlévőt Lipóthné Komjáti Andrea megyei igazgató köszöntötte és örömét fejezte ki, hogy a járványhelyzet lehetővé tette, hogy ismét személyesen tarthassák meg rendezvényeiket.

Az ünneplő közösséget dr. Tóth Gábor, a Megyei Szervezet elnöke is üdvözölte és a köszönet hangján szólt. – Jeles év az idei, hiszen 1881. május 16-án megalakult a Vöröskereszt elődje. Ez egy olyan civil kezdeményezés, ami nagy hagyományokkal rendelkezik és még szebb jövő előtt áll. Köszönet mindenkinek, aki a Vöröskereszt keretében tevékenykedik – mondta az elnök és szervezet tevékenységéről – a véradás szervezéséről, elsősegély tanfolyamokon való részvételről és a karitatív munkáról – beszélt. – A Vöröskereszt 140 éve áll és hiszem, hogy nem csak további 140 évig, hanem amíg ember a Földön él, addig működik majd a szervezet – hangsúlyozta a megyei elnök, hozzátéve: nagyon komoly eredmény, hogy a Vöröskeresztnek több mint 25 ezer tagja van.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója átadta dr. Göndöcs Zsigmond elnök üdvözletét. Elmondta, hogy a 140 éves évforduló megünneplése az év elején még nehezen indult a járvány miatt és hangsúlyozta a személyes találkozás fontosságát. A pandémia alatt végzett tevékenységük közül is kiragadott néhány példát. A mentők diszpécserszolgálatának támogatására, illetve a szűrőbuszokon végzett tesztelések segítésére toboroztak önkénteseket, de több mint 100 önkéntes támogatja a mentők munkáját az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. – Ez jellemzi a Magyar Vöröskeresztet: az ünnep idején is cselekszik, a rászorulókat támogatja – méltatta a munkatársai helytállását a főigazgató.

A köszöntők és az Aurin Leánykar műsora után után díjátadás következett.